Sprankelend schrijfonderwijs

'Het kan dus toch... aantrekkelijk schrijfonderwijs op hbo-niveau.' (Ceciel van Dongen, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)

 

Ja, ik weet dat de meeste studenten in het hoger onderwijs vooral hun diploma willen halen. Ik weet dat de meeste studenten vooral van de docent willen horen wat ze moeten doen om het examen te halen.

 

Hoe reageer jij daarop? Klaag je over ongemotiveerde studenten, over werkdruk, over het tegenvallende niveau van studenten? Doe je dan niet eigenlijk precies datgene wat je studenten verwijt?

 

Het is hoog tijd om in actie te komen. Van alle bedrijfstakken heeft het onderwijs het hoogste percentage mensen met burn-out. Nog steeds kampt 1 op de 5 medewerkers in het onderwijs met burn-out (bron: CBS). Weet je hoeveel geld dat elk jaar weer kost?

Mijn werk

Kan schrijftraining beter? Nee, schrijftraining moet beter. Ik weet dat het kan, want het is mijn werk bij de School voor Schrijftraining. Docenten, leraren en schrijftrainers opnieuw laten kennismaken met hun eigen kwaliteiten en laten sprankelen.

 

Het geheim? Net iets anders tegen onderwijs aankijken. Onderwijs laten sprankelen. Studenten ongewoon serieus nemen. Onderwijs niet zien als een cijfer dat de student wel of niet haalt, maar onderwijs zien als het aanboren van een onuitputtelijke bron.

 

Mijn werk:

  • Goed luisteren naar docenten en trainers die bovengemiddeld presteren;
  • Waardevolle theorieën meteen praktisch toepasbaar maken (zoals gamification, Appreciative Inquiry en Coöperatief leren);
  • Instrumenten ontwikkelen die pasklaar en meteen bruikbaar zijn;
  • Alleen genoegen nemen met het allerbeste.
'De Schrijfcarrousel® heeft mij een betere trainer gemaakt.' (Joop Berger, Van Luyken Communicatie Adviseurs)

Aanbod

Ontdek het aanbod. Daar zie je praktische voorbeelden van sprankelend onderwijs, zoals het Leertraject voor innovatieve schrijftrainers,  de Schrijfcarrousel en Het Niet Te Vermijden Taalspel.

 

Freerk Teunissen 16 juli 2013