De student is een held

Ken je dat... je vertelt een student over kernzinnen. Je geeft uitleg, laat een voorbeeld zien, verbetert zijn tekst en dan... doet hij er niks mee. Hij gebruikt geen kernzinnen.

 

Je weet dat kernzinnen een tekst duidelijker maken.

Je weet dat je uitleg deugt.

 

En toch verandert de schrijfstijl van je student niet.

 

Frustrerend.

 

Hoe kan het? En misschien nog wel belangrijker: Wat doe je eraan?

 

Dat kun je leren van Apple. Computerfabrikant Apple verkoopt geen computers door te vertellen dat hun producten beter zijn. Weet je wat Apple doet? Ze vertellen hun klanten dat gebruikers van een Apple beter zijn. De klant is een held. En daardoor maakten ze in het laatste kwartaal van 2014 een winst van 18 miljard euro.

 

Hoe jij daar als docent, als trainer schriftelijke vaardigheden je voordeel mee doet? Ik vertel het je graag. Ik leg het uit in dit artikel en op donderdag 11 juni 2015 om 10 uur geef ik een webinar over de lesmethode bij het boek Tekststructuur. Dan laat ik in een uur zien hoe je dat in de praktijk doet. Maak van de student een held.

 


 

Geef je direct op voor het webinar

 

 


 

  • Webinar: Maak van de student een held
  • Donderdag 11 juni 2015
  • 10 - 11 uur

Denk anders

Bij Apple wisten ze dat je niet overtuigt met argumenten. Hoe doe je het wel? Bij Apple begonnen ze bij het vooroordeel dat computers er alleen zijn voor nerds (dat dachten we 20 jaar geleden). En daarna zeiden ze gewoonweg dat nerds helden zijn. De Einsteins van nu. Dat deden ze in de campagne Think different (1997 - 2002), de beroemdste campagne van het bedrijf.

 

  1. computers zijn voor nerds
  2. nerds zijn de andersdenkenden van nu, de Einsteins, de Muhammad Ali’s
  3. Apple maakt het andersdenkenden gemakkelijker (faciliteert innovatie)
  4. Als je een Apple gebruikt ben je net als Einstein

 

Hoe werkt dat in het onderwijs? In het eerste hoofdstuk van Tekststructuur maak ik duidelijk wat kernzinnen zijn en wat hun functie is. Maar ik doe nog iets meer. Iets wat niet iedereen direct ziet. Wat dat is?  Ik geef de belangrijkste verklaring voor het gebrekkige gebruik van kernzinnen. Ik zorg dat studenten mensen die geen kernzinnen gebruiken, doorzien. En daardoor voelen ze zich een beetje beter. Een beetje slimmer. De student weet iets wat andere mensen niet weten.

 

Vertel niet dat je kennis belangrijk is, vertel dat je student een held is als hij zich bewust is van de reikwijdte van jouw kennis en die optimaal benut.

 

Hij is een held.

 

Ik leg je graag uit hoe het werkt.

 


 

Geef je direct op voor het webinar

 

 


 

Wat kun je verwachten? Je krijgt bij het webinar de eerste les die bij de lesmethode van Tekststructuur hoort en ik leg je uit hoe je van een student een held maakt. Je ervaart de lesmethode, maar krijgt ook de finesses uitgelegd waarmee je studenten structureel motiveert.

 

 

  • Omarm de kwaliteiten van je studenten en faciliteer innovatie
  • Maak de weg vrij voor vernieuwing.

 

Ik geef dit webinar zodat jij effectiever les kunt geven.

 

Freerk

 

 

 

De befaamde Think-different-campagne van Apple zie je hier:

 

 

 

 

Over Freerk Teunissen: 'Ik werkte als journalist en rolde een beetje bij toeval het vak van schrijftrainer in. Bij de masteropleiding Journalistiek van de Universiteit van Amsterdam en bij Centrum voor Communicatie en Journalistiek van de Hogeschool Utrecht hadden ze mensen nodig. Ik had altijd een doel: zelf in de hangmat liggen en studenten hard laten lopen. Dat levert namelijk wederzijde winst. De studenten halen meer uit hun opleiding en ik kan me richten op de belangrijkste zaken.'

 

 

Freerk Teunissen geeft lezingen, workshops en trainingen via zijn bedrijf School voor Schrijftraining. Hij is oprichter van trainersassociatie NICJ en lid van de beroepsvereniging van trainers NVO2 en ambassadeur van Operation Education.

 

logo's van de School voor Schrijftraining NICJ Operation Education en de NVO2

 

 

Bezoek ook de website van de Schrijfcarrousel - de schrijftraining in een doosje.

 

 

 

Boek nu een workshop

Bel 035-7370236, mail info@schoolvoorschrijftraining.nl of stel je vraag via het vragenformulier.