Creativiteit

Laat de volgende stellingen even op je inwerken:

 
  • Creativiteit gedijt alleen in vrijheid

  • Creativiteit kun je net als spieren trainen

  • Creativiteit is exclusief voorbehouden aan artistieke, ruimdenkende mensen

 

Wat denk jij? Heb jij creativiteit volledig in je macht? Of worstel je met het creadigma?

 

Ja, het staat er echt, een zelfgefabriceerd woord. Het creadigma.

 

De mens heeft de onbedwingbare behoefte om onbegrijpelijke dingen te duiden. Laat er een stelsel van 'met elkaar samenhangende wetenschappelijke theorieën’ (paradigma) op los en voor je het weet heeft iedereen in beton gegoten opvattingen. Over creativiteit bijvoorbeeld. Rotsvaste overtuigingen die je in de weg kunnen zitten zoals het geocentrische wereldbeeld de astronomie in de weg zat (1962, Kuhn).

We staan er nauwelijks bij stil. En dat is logisch, zou Cruyff zeggen. Want stilstand is achteruitgang en we willen met zijn allen vooruit. Waarom? Omdat vooruit de juiste richting is. Toch?

 

Dus. Durf los te laten, creëer met of zonder wetenschappelijke basis, denk buiten de lijntjes en breng je creadigma aan de oppervlakte. Maak het onzichtbare zichtbaar.

Het creadigma is paradoxaal genoeg het paradigma bij creativiteit waar menig mens mee worstelt. Vroeg of laat, nu of nooit. This is the moment (1999, Froger et al). Want, heb je je ooit wel eens afgevraagd waar Galileo zou zijn zonder geocentrisch wereldbeeld om zich tegen af te zetten? Achteruitgang is vooruitgang. Logisch.

 

Schrijven

Schrijf een e-mail aan een collega. Je begint met “Beste” <naam>, gevolgd door een openingszin. “Zoals je wellicht al weet, staat volgende week het overleg inzake de decentrale organisatiestructuur op de  agenda…” Slecht begin? Wat nu? Tijd voor slingers en confetti. Bel de krant, hang de vlag uit en zing het volkslied achterstevoren. Tenminste…

 

Webinar

Schrijftrainers Toine Kamphuis en Freerk Teunissen gaven een webinar over het creadigma. Ze maken je wegwijs in creatieve strategieën en oefeningen waarmee je het het creadigma verslaat. Het webinar biedt jou de gelegenheid jouw creadigma zichtbaar te maken. Voor jezelf. Zodat je bewust creatiever wordt, het schrijfproces beter plooit en met meer plezier water druppelt op een betonblok.

 

En terloops leer je alles over creativiteit, schrijven, het schrijfproces en waarom je vaker lacht om een foto met een bijschrift dan om eentje zonder.

 

 

 

Het creadigma 8 september 2015

Schrijftrainers Toine Kamphuis en Freerk Teunissen maken je wegwijs in creatieve strategieën en oefeningen waarmee je het het creadigma verslaat.